Inside Charleston’s Sugar Bakeshop owners’ home renovation
Inside Charleston’s Sugar Bakeshop owners’ home renovation


Charleston, South Carolina, architects-turned-bakers Bill Bowick and David Bouffard have a seven-step commute between home and work. The couple are the proprietors of Sugar Bakeshop, a pocket-sized bakery in the city’s Cannonborough-Elliotborough neighborhood. Their house, a circa-1852 classic Charleston single—characterized by its long, slender profile perpendicular to the street—is nestled next door, with the bakery’s vine-covered edges brushing up against the entry.


Bowick and Bouffard at home with their dog, Ginger.

Opening a bakery was a long-time dream of Bowick’s, who grew up around baked goods and worked in branding and design for retail spaces and restaurants. He and Bouffard met in New York City in July 2002, days before Bouffard’s birthday. “We actually met on the subway,” Bowick recalls. “I had my drawings, leaving from a meeting, and we struck up a conversation.” After some time, Bowick shared his idea with Bouffard, and as they contemplated the next stages of their lives, they decided to take a leap of faith.

“I’d always had my eye on Charleston,” says Bowick. “As architects, we thought it was a beautiful city and had a lot of potential. We were interested in going somewhere where we could really be involved in the community.” They also appreciated the city’s proximity to the beach, which they hoped would be a magnet for family. In 2003, they started, in earnest, to look for a house and a separate storefront to rent to realize their goal. During their search, they gravitated toward Cannonborough-Elliotborough for a variety of reasons, chief among them the opportunity to inhabit a live-work space.


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

In the front living room, Bowick’s prized 1888 upright Steinway piano—inherited from his mother, a classical pianist—mingles with a vernacular Vermont chair inherited from Bouffard’s grandmother. Vintage 1970s Cubic armchairs by Mario Bellini for Cassina hold court across from a Highpoint sofa Bowick inherited from his grandparents; a chrome-and-white-laminate coffee table by Florence Knoll for Knoll rests at center.

“The zoning for the two main streets in that area—[Cannon and Spring Streets—was] limited business, so you could live and work just like a loft, and that was really appealing to us,” Bowick explains. They bought the house and circa-1947 shop, in the fall of 2003, knowing they’d have to completely overhaul both. “The shop was in such bad condition that it didn’t even have any value. The owners actually thought we were going to tear it down—it was in just awful condition.”

A small kink in the plan then arose: The couple had to put their plans on hold when Bouffard was offered an opportunity to work in London. They decided to rent their house out for a year, during which time Bowick tested recipes and worked remotely from London for a firm in New York. When they returned, in the fall of 2004, they began renovating the shop, which took much longer than expected. Three years later, they still hadn’t opened and were continuing to practice architecture.


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

In the rear living room, a vintage Mies van der Rohe Barcelona Chair and Thomas O’Brien for Target side tables sit in front of a wall of books. On the side tables sit a George Scatchard lamp and pieces of pottery. The couple used Benjamin Moore White Dove and Fairy Wren throughout the home. “I also remember, especially in the ’70s, a lot of medium-gray greens. The gray, I thought, was a nice counterpoint to it.”

They decided to squeeze in the rehab ahead of the bakery opening, which was set for that fall. “It’s always interesting to have a project with two architects. [Bouffard] always says he’s 30,000 feet looking down, and I’m right up into the smallest detail.”

The couple’s main objective was to open things up—way up. “When the family that lived here built the little shop next door, it blocked a lot of the light of the house,” says Bowick. “The inside, especially the dining room, was like a cave. There were windows, but there was no light.” Additionally, in the years leading up to selling, the family had renovated the house for college rentals.

Few original doors remained, and there were multiple layers of flooring, drop ceilings, and dropped soffits. In addition to removing walls, they also employed what Bowick calls “reductive intervention”: instead of installing a newly plastered ceiling, they exposed and white-washed pine beams; removed linoleum, carpet, and padding from the pine floors and refinished them; and exposed the chimney between the living room and kitchen, right down to the bricks.


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

The kitchen has floated cabinets, painted in Benjamin Moore Bashful, and walnut countertops. The couple’s collection of cutting boards sits atop the shelf. From left: a wooden tray from Samoa, one from San Juan, Puerto Rico, and one passed down from Bowick’s grandmother that was once used for slaughtering pigs. The vintage aluminum storage canisters are midcentury, a gift from Bouffard’s great-aunt.

“You can stand in the back living room and look all the way to the front windows in the house; it’s all open,” says Bowick.

As for the interiors, Bowick describes his taste as eclectic, while Bouffard’s skews more modern. “It’s ironic that we bought an old house, because David is a true modernist,” he says. Modern design is juxtaposed with history—both personal and architectural—throughout the home, as in the living room’s upright 1888 Steinway alongside vintage Cubic armchairs by Mario Bellini for Cassina.


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

The couple decided to paint the middle of the home with Benjamin Moore Charcoal Slate, a choice that might, at first, seem counterintuitive if the goal is to brighten a space. But in sunny Charleston, Bowick explains, glare becomes an issue when everything is painted in a bright shade of white. “We decided to make it a shadowy background,” he says. “You’ll notice, as you go up the stairs, the stairwell paint is white. You go from this darker tone up to the bright sunlight.”

The serene master bedroom is a place where the couple can retire and unwind after long days at the bakery. “A lot of times, people will tack on closet space and interrupt the original shell of the room,” Bowick says. “We decided that we would build a freestanding closet that would be the backdrop for the bed.” He adds that the layout of the room can still be sensed while “all the jumble of mess that comes with just living” is behind the wall. They also decided to make the entry to the master bathroom double-wide, to better take advantage of its wall of windows when the doors are open.

The railing the couple designed for the house’s central stairway is inspired by shutters found across Charleston and midcentury modern design. Like louvered windows, the slats actually move, and are used to control light instead of air.

“You can adjust it during the day to get the light to aim a different way into our living room, or onto the stairway, or for privacy,” says Bowick. “I’ve always been interested in dynamic architecture, and that’s something that’s right at the heart of our house that moves and you can interact with.”


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

The serene master bedroom is a place for the couple to unwind after long days at the bakery. “A lot of times, people will tack on closet space and interrupt the original shell of the room,” says Bowick. “We decided that we would build a freestanding closet that would be the backdrop for the bed.” The bedding is from Ikea, the bedspread is from Target, and the drapes are custom wool Billiard cloth sourced in New York City’s Garment District.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

In the guest bedroom, an Ikea lamp sits beside an oak desk from Washington, D.C., retailer Good Wood. The dresser is a vintage midcentury modern piece from Dixie Furniture Co. The drapes are custom wool Billiard cloth, sourced in New York City’s Garment District.

Another important aspect they wanted to incorporate into the renovation was a large garden, particularly so that from wherever in the house someone may be standing, they have a connection to the outside.

“The back gardens are designed like a series of rooms, which is a Charleston thing,” Bowick explains. The side courtyard serves as a sun garden with a fountain, and the back deck has three large doors that open out from the living room to accommodate for overflowing parties. The back patio is used for grilling and sitting by the firepit.

The back gardens serve the additional purpose of visual respite for the bakery’s workers. “A lot of people in the food and beverage world will tell you that they work in spaces with few windows and terrible lighting,” says Bowick. “So we blew out the whole back of the shop and added a glass garage door that opens up into the side yard that our dining room looks out to.”


  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

The rear gardens serve the additional purpose of visual respite for the bakery’s workers. “A lot of people in the food and beverage world will tell you that they work in spaces with few windows and terrible lighting,” says Bowick. “So we blew out the whole back of the shop and added a glass garage door that opens up into the side yard that our dining room looks out to.”

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

Outdoor furniture, all from Ikea, offers a place to entertain.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Gmail

The interior of Sugar Bakeshop, owned by Bowick and Bouffard.

Another outdoor feature the couple designed is their shed, which was constructed in response to a new house built next door while they were in London. The shed breaks up the scale of a four-story blank wall that then faced toward them. Bowick calls the shed a “background folly piece,” and it sports a translucent back, sides, and roof. Natural light spills into it during the day, and there’s a light switch for the it in the house. Bowick says they use it for ambient light in the evenings, like a lantern.

In their 12th year of running the bakery, Bowick says they couldn’t have predicted how big the city’s food scene would become, but it’s been a “lovely surprise.” And while Bowick’s family had roots in Charleston—his father’s side hails from the city—he had no idea that the location of their house and bakery hit extremely close to home.

“I was talking to my grandfather, and he was really excited because his half-brother used to own a store just down the street, on the next block,” says Bowick. “It’s funny the way life comes full circle.”



Source link